På tidsrejse til påskedagene

Kom i Vor Frelsers Kirke i påsken og oplev kæmpe installationskunst af Sofie Due. Udstillingen nyfortolker påskens store fortællinger gennem moderne kunstværker, som kommer til at sætte et markant præg på kirkerummet.


Om lidt er det påske igen, og I den anledning forvandler Sofie Due Vor Frelsers Kirke til en vaskeægte påskefortælling med kunst. Udstillingen hedder ”Påskemennesker – mødt og mærket”, og den kommer til at sætte et helt særligt præg på kirken med fem installationer, som hver især giver dig mulighed for at træde ind i påskedagene.

Garn i tapetklister, sølvkupler og glashoveder med maling
I et blågrønt lokale står Sofie og kludrer garn ud og dypper det i tapetklister. Ved siden af hende står to glashoveder med maling på, og på gulvet ligger der sølvkupler. Derudover står der en model af 13 tændstikmænd og holder i hånden og en anden model af en slags papirbro. Alt sammen dele, som skal indgå i Sofie Dues første kunstudstilling ”Påskemennesker – mødt og mærket”.

”Jeg har altid været meget kreativ på alle mulige måder. Og nu hvor jeg er på barsel, har jeg pludselig fået mere tid til at dyrke min egen form for kunst. Det er noget, som jeg har haft lyst til længe.”

Når Sofie ikke er på barsel, arbejder hun selvstændigt i virksomheden ”hellochurch”. Her tilbyder hun kirker workshops og rådgivning om sociale medier, for at hjælpe dem til at blive mere synlig for folk, som ikke kender til kirken.

Tidsrejsen tilbage til langfredag
Glashovederne, som står ved siden af Sofie, var startskuddet for ”Påskemennesker – mødt og mærket”.

”Udgangspunktet for min udstilling blev de her glashoveder. Jeg lavede ét for et års tid siden, som jeg har haft stående i mit hjem. Jeg har altid været meget optaget af portrætter. Optaget af, hvad der sker i mennesker og følelserne bag.”

Inspirationen til glashovederne kommer fra en novelle Sofie læste, dengang hun gik i folkeskole. Den handler om en dreng, som gennem et rejsebureau bestiller en tidsrejse.

”Fyren bestiller en af de berømte tidsrejser, som er tilbage til den dag, hvor Jesus skal korsfæstes. Drengen vil ned og opleve påsken på egen krop. Han vil gerne ned og se, Jesus dø for ham. Så han rejser tilbage til langfredag. Hele folkemængden er samlet. Pilatus råber til folket: ”Hvem skal gå fri? Jesus eller Barabbas?” Og folkemængden råber: ” Barabbas Barabbas.” Fyren råber også Barabbas. Idet han ser sig omkring, opdager han, at alle de andre i folkemængden også er tidsrejsende.”

De fem kunstværker skal give beskueren mulighed for at træde ind i påskedagene, ligesom var det en tidsrejse tilbage til den påske Jesus blev korsfæstet og opstod igen.

”Jeg synes, at det er sindssygt spændende at lave et værk, hvor man bliver en del af folkemængden. Hvor man kan føle og tænke over, hvordan man selv ville have oplevet det. Hvis jeg nu stod og skulle vælge mellem Jesus og Barnebas, ligesom fyren fra novellen, hvad ville jeg så råbe? Ville jeg turde råbe: ”Jesus skal gå fri.” Eller ville jeg gemme mig? Hvordan ville jeg selv være, hvis jeg stod der i folkemængden?”

Følelserne med
Hvert kunstværk repræsenterer hver en påskedag og en følelse. ”Jeg er gået ind i alle påskedagene. Hvis jeg dumpede ned i en påskeepisode, hvad var det så for en følelse, jeg ville have, hvis jeg var beskuer. Hvert værk har en følelse, det er grundlaget for dem. I stedet for at man hele tiden følger Jesus, så går man ved siden af ham. Det har været enormt spændende at gå ind i påskefortællingen på den måde.”

Der er fernisering af ”Påskemennesker – mødt og mærket” i forbindelse med gudstjenesten palmesøndag den 2. april klokken 10.30. Talk med kunstneren Sofie Due til natkirke lørdag den 8. april klokken 22.00. Ellers er kirken åben mandag til fredag i påskeugen klokken 12-17.


Skrevet af Ida Bach Holm (Kommunikationsstuderende)